မုန္လာဥနီမ်ားကို မလွီးျဖတ္ခင္ လံုး၀က်က္သည္အထိ ခ်က္ျပဳတ္ေပးျခင္းျဖင့္ ၎တို႔တြင္ ပါ၀င္သည့္ ကင္ဆာကာကြယ္ႏိုင္ေသာ အာနိသင္ကို ျမင့္တက္လာေစေၾကာင္း သုေတသီမ်ားက ေျပာၾကားလိုက္သည္။ လူအမ်ားသည္ ဟင္းသီးဟင္းရြက္မ်ားကို ေရေဆးၿပီး ခ်က္ခ်င္းလိုလို လွီးျဖတ္လိုက္တတ္သည့္ အေလ့အက်င့္ စြဲၿမဲေနတတ္ၿပီး ထိုအျပဳအမူသည္ အစားအေသာက္မ်ားတြင္ ပါ၀င္သည့္ ေဆးဖက္၀င္ေသာ ဂုဏ္သတၱိမ်ားကို ေလ်ာ့ကသြားေစေၾကာင္း ၿဗိတိသွ် သိပၸံပညာရွင္မ်ားကဆိုသည္။ မုန္လာဥနီမ်ားကို မလွီးျဖတ္ခင္ကတည္းက ပြက္ပြက္ဆူေအာင္ ျပဳတ္သင့္ၿပီး ထိုသို႔ျပဳလုပ္ပါက ကင္ဆာကာကြယ္ႏိုင္သည့္ စြမ္းရည္ကို သာမန္ထက္ (၂၅)ရာခိုင္ႏႈန္း တိုးလာေစၿပီး မုန္လာဥနီ၏ အရသာကိုလည္း ပိုခ်ိဳေစေၾကာင္း ပညာရွင္မ်ားက ေထာက္ခံခဲ့သည္။ ၿဗိတိန္ႏိုင္ငံ နယူးကာဆယ္လ္ရွိ စိုက္ပ်ိဳးေရး သင္တန္းေက်ာင္းမွ ေဒါက္တာ ခရစၥတီယန္ ဘရန္႔တ္က ၾကြက္မ်ားကို မလွီးမျဖတ္ဘဲ ျပဳတ္ထားသည့္ မုန္လာဥနီ အပိုင္းအစမ်ား ေကၽြးခဲ့ရာ အႀကိတ္မ်ား ျဖစ္ေပၚေစမႈ သိသိသာသာ ေလ်ာ့နည္းသြားေၾကာင္း ေတြ႕ရွိခဲ့သည္။ ထို႔ေနာက္တြင္မူ ေဒါက္တာဘရန္႔တ္သည္ သုေတသန ပညာရွင္တစ္ဦးျဖစ္သည္ အာလမ္ရာရွက္ဒ္ႏွင့္ တြဲဖက္ၿပီး ထိုေက်ာင္းမွာပင္ မုန္လာဥနီ၏ ဂုဏ္သတၱိမ်ား မည္သည့္အခါတြင္ အထိေရာက္ဆံုး အက်ိဳးျပဳႏိုင္မည္ကို စနစ္တက် ေလ့လာခဲ့သည္။ မုန္လာဥနီသည္ ကင္ဆာကို တိုက္ဖ်က္ႏိုင္သည့္ falcarinolဓာတ္ေပါင္း အေပါမ်ားဆံုး ရင္းျမစ္တစ္ခုလည္းျဖစ္သည္။ မုန္လာဥနီအား ေရွးဦးစြာ ပြက္ပြက္ဆူေအာင္ ျပဳတ္လိုက္ပါကာ falcarinolပမာဏသည္ (၂၅)ရာခိုင္ႏႈန္းထက္ ပိုမ်ားလာေၾကာင္း သုေတသန ရလဒ္မ်ားအရ ေဒါက္တာဘရန္႔တ္တို႔ ေတြ႕ရွိခဲ့သည္။ “အားရစရာ ေတြ႕ရွိခ်က္ တစ္ခုဆိုလည္း မမွားပါဘူး။ လူေတြဟာ မုန္လာဥနီကို ေပါေပါမ်ားမ်ား စားေနေပမယ့္ စားေသာက္ပံု နည္းစနစ္ကေတာ့ လြဲေနပါတယ္။ ေန႔စဥ္စားေနတဲ့ မုန္လာဥနီေတြကို ပိုခ်ိဳလာသလို ပိုလည္းေဆးဖက္၀င္လာဖို႔ မလွီးခင္ကတည္းက က်က္ေအာင္ျပဳတ္သင့္တယ္လို႔ ကၽြန္ေတာ္ အႀကံေပးခ်င္ပါတယ္”ဟု ေဒါက္တာဘရန္႔တ္က ေျပာၾကားခဲ့သည္။ အပူခ်ိန္ေၾကာင့္ မုန္လာဥနီ၏ ဆဲလ္နံရံမ်ားတြင္ ခိုေအာင္းေနေသာ အခ်ိဳဓာတ္မွာ လံႈ႕ေဆာ္မႈ ပိုမ်ားလာၿပီး ပိုလည္းသိပ္သည္း ျပင္းထန္လာေသာေၾကာင့္ ယခုလို အခ်ိဳကဲလာျခင္းျဖစ္ေၾကာင္းလည္း ေဒါက္တာဘရန္႔တ္က ရွင္းျပသြားသည္။ ၎တို႔သည္ လူတစ္ဦး၏ မုန္လာဥခ်က္ျပဳတ္စားေသာက္ပံု နည္းစနစ္ကို ေလ့လာခဲ့ရာ (၈၀)ေက်ာ္က လွီးျဖတ္ၿပီးမွ ခ်က္ျပဳတ္ေလ့ရွိေၾကာင္း ၀န္ခံခဲ့သည္။ အာဟာရျပဳမႈဆိုင္ရာ အလြတ္တန္း သုေတသီတစ္ဦးျဖစ္သည့္ ေဒါက္တာကာရင္ရက္စတန္ကလည္း အပူဓာတ္သည္ သီးႏွံမ်ားတြင္ သဘာ၀အေလ်ာက္ ကိန္းေအာင္းေနသည့္ အရသာျဒပ္မ်ားကို ပိုမိုလံႈ႕ေဆာ္ေပးႏိုင္ေၾကာင္း ေထာက္ခံေျပာဆိုခဲ့သည္။
http://www.planet.com.mm/news/read.cfm/id/12931
ျမန္မာ့ခရီးသြားတုိးတက္ေရး အကူအညီရဖုိ႔ အလားအလာေကာင္း
11 years ago
0 comments:
Post a Comment