နီကုိတင္းပါသည့္ပီေက အစားမ်ားပါက ခံတြင္းကင္ဆာျဖစ္ႏုိင္ေျခတုိး


Posted on May 06 09
နီကုိတင္းပါသည့္ပီေက အစားမ်ားပါက ခံတြင္းကင္ဆာျဖစ္ႏုိင္ေျခတုိး

နီကိုတင္းဓာတ္ပါေသာ ပီေကမ်ား မ်ားမ်ားစားျခင္းသည္ ခံတြင္းကင္ဆာ ျဖစ္ႏိုင္ေျခကို တိုးတက္လာေစေၾကာင္း ဆရာ၀န္မ်ားက သတိေပးလိုက္သည္။ ေဆးလိပ္ႏွင့္ စီးကရက္မ်ားတြင္ ထည့္သြင္းေလ့ရွိသည့္ နီကိုတင္းဓာတ္ကို ပီေကအတြင္း ထည့္သြင္းထားေလ့ရွိတတ္ၿပီး ထိုပီေကမ်ားကို အလြန္အကၽြံစားပါက ခံတြင္းကင္ဆာ ျဖစ္ေပၚႏိုင္မည့္ အႏၲရာယ္မွာ တစထက္တစ မ်ားျပားလာမည္ဟု လန္ဒန္တကၠသိုလ္မွ ေဒါက္တာမိုင္တက္ခ္တားက ေျပာၾကားခဲ့သည္။ နီကိုတင္းႏွင့္အတူ ေရာေႏွာပါ၀င္ေနေလ့ရွိသည့္ ကတၱရာဓာတ္ႏွင့္ အျခားဓာတုဓာတ္ေပါင္းမ်ားကလည္း ခံတြင္းကင္ဆာျဖစ္ေစသည့္ FOXM1ဆိုသည့္ ဗီဇဆဲလ္မ်ားကို လံႈ႕ေဆာ္ေပးေၾကာင္း ေဒါက္တာတားက ရွင္းျပသည္။ ၎သည္ ႏွစ္ရွည္လမ်ား ပီေကဆြဲစားေနသည့္ လူနာ(၇၅)ဦးကို ေလ့လာၾကည့္ခဲ့ရာ ၎တို႔ခႏၶာကိုယ္ရွိ ခံတြင္းကင္ဆာကို ခုခံႏိုင္သည့္ ကိုယ္ခံစြမ္းအားမ်ား ပ်က္စီးသြားခ်ိန္တြင္ အသစ္တစ္ဖန္ အစားထိုးမႈမွာ သိသိသာသာ ေလ်ာ့နည္းေနသည္ကို ေတြ႕ရွိခဲ့ေၾကာင္း ေဒါက္တာတားက ဆိုသည္။ အခ်ိဳ႕သည္ ေဆးလိပ္ျဖတ္သည့္အေနႏွင့္ ပီေကကို အစားထိုး စားေလ့ရွိေၾကာင္း၊ ထိုအေျခအေနကို ၾကာျမင့္စြာ ျပဳလုပ္ျခင္းက အဆုတ္ကင္ဆာအစား ခံတြင္းကင္ဆာ ျဖစ္ေအာင္လုပ္ေနသည္ႏွင့္ အတူတူပင္ျဖစ္ေၾကာင္း ေဒါက္တာတားက ေျပာၾကားသြားသည္။ ၿဗိတိန္ႏိုင္ငံတြင္ ႏွစ္စဥ္လူဦးေရ (၅၀၀၀)ေက်ာ္တို႔သည္ ခံတြင္းကင္ဆာေရာဂါ ျဖစ္ပြားမႈႏွင့္ ႀကံဳေတြ႕ေနရၿပီး ဆရာ၀န္မ်ားက ထိုျဖစ္ရပ္အတြက္ အရက္ေသာက္ျခင္း၊ ေဆးလိပ္ေသာက္ျခင္းႏွင့္ ပီေကစားျခင္း အေလ့အထမ်ားကို အျပစ္တင္ေလ့ရွိသည္။ ယခင္သုေတသနျပဳလုပ္မႈ ရလဒ္မ်ားအရလည္း နီကိုတင္းသည္ အႀကိတ္မ်ား ႀကီးထြားလာမႈကို အားေပးေၾကာင္း ေဖာ္ျပထားခဲ့သည္။




0 comments: