Posted on Jun 30 09
ေျမပဲသည္ ႏွလံုးေရာဂါ ကာကြယ္ေရးအတြက္ ထိေရာက္ေသာ အာနိသင္ရွိသည့္ သဘာ၀ ေဆး၀ါးတစ္မ်ိဳးျဖစ္ေၾကာင္း ပညာရွင္မ်ားက ေထာက္ခံလိုက္သည္။ သုေတသန ရလဒ္မ်ားအရ ေျမပဲ(သို႔မဟုတ္) ေျမပဲယိုမ်ား မွန္မွန္စားေပးျခင္းသည္ ႏွလံုးေရာဂါ ျဖစ္ပြားႏိုင္ေျခကို ေလ်ာ့က်သြားေစေၾကာင္း သိရွိရသည္။ ေျမပဲတြင္ ပါ၀င္ေသာ ဓာတ္ျပဳပစၥည္းမ်ားသည္ က်န္းမာေရးအတြက္ ဆိုးက်ိဳးမ်ားေသာ ကိုလက္စထေရာပစၥည္းမ်ားအား ေခ်ဖ်က္ပစ္ေၾကာင္း ဆရာ၀န္မ်ားက ေျပာၾကားခဲ့သည္။
ထို႔ေၾကာင့္ ခႏၶာကိုယ္အတြင္းရွိ ေသြးေၾကာမ်ား စီးဆင္းမႈကို လြယ္ကူလ်င္ျမန္ေစၿပီး က်န္းမာေရးအတြက္ အေထာက္အကူျဖစ္ေစေၾကာင္း ပညာရွင္မ်ားက ဆိုသည္။ ဟားဗက္ေဆးေက်ာင္းမွ သုေတသီမ်ားသည္ ႏွလံုးေရာဂါႏွင့္ ေလျဖတ္ျခင္းတို႔ ျဖစ္ေပၚလာႏိုင္မႈကို ျမင့္မားေစေသာ ဆီးခ်ိဳေရာဂါ အဆင့္(၂)ရွိ လူနာ(၆၀၀၀)ေက်ာ္၏ ေန႔စဥ္ေနထိုင္စားေသာက္မႈ ပံုစံမ်ားကို စနစ္တက် ေလ့လာၿပီး ယခုရလဒ္ကို အတည္ျပဳခဲ့ျခင္းျဖစ္သည္။ ႏွလံုးေဖာက္ျပန္မႈႏွင့္ ေလျဖတ္မႈတို႔ ရုတ္တရက္ ျဖစ္ပြားသည့္ လူနာမ်ားတြင္ ေျမပဲကို ပံုမွန္စားသံုးသူ အေရအတြက္ အလြန္နည္းပါးၿပီး ေျမပဲကို ႏွစ္ၿခိဳက္စြဲၿမဲစြာ စားတတ္သူမ်ားသည္ ႏွလံုးေရာဂါ ျဖစ္ပြားႏိုင္ေျခ သာမန္ထက္ (၅၀)ရာခိုင္ႏႈန္းမွ် ေလ်ာ့နည္းေနေၾကာင္း ဆရာ၀န္မ်ားက ေဖာ္ထုတ္ေတြ႕ရွိခဲ့ၾကသည္။ Nutritionေဆးပညာ ဂ်ာနယ္အတြင္း ေဖာ္ျပထားမႈအရ ေျမပဲတစ္ေအာင္စမွ် (သို႔မဟုတ္) စားပြဲဇြန္း တစ္ဇြန္းစာမွ် ေျမပဲယိုမ်ားကို သီတင္းတစ္ပါတ္လ်င္ (၅)ရက္မွ် စားသံုးေပးပါက ႏွလံုးေရာဂါ တားဆီးႏိုင္မႈကို (၄၄)ရာခိုင္ႏႈန္းႏွင့္အထက္ ျမင့္တက္လာေစေၾကာင္း သိရွိရသည္။ ၿဗိတိန္က်န္းမာေရး ေဖာင္ေဒးရွင္းမွ အီလန္ေမဆင္က “ကၽြန္မတို႔ ေန႔တိုင္းစားေနတဲ့ အစားအေသာက္ စာရင္းမွာ ေျမပဲပါေနမယ္ဆိုရင္ က်န္းမာေရးအတြက္ ေကာင္းက်ိဳးတစ္ခုေတာ့ ေသခ်ာေပါက္ ရေနမွာပါ”ဟု ေထာက္ခံခဲ့သည္။ “ဒါေပမယ့္ ေျမပဲကို အေျခခံၿပီး ထုတ္လုပ္ထားတဲ့ တခ်ိဳ႕စားေသာက္ကုန္ေတြမွာ သၾကားနဲ႔ဆားကို ေတာ္ေတာ္မ်ားမ်ား သံုးထားတတ္တဲ့အတြက္ Labelကို အရင္ဆံုး စစ္ေဆးဖို႔ေတာ့ လိုပါလိမ့္မယ္။ ေနာက္ၿပီး ေျမပဲဟာ ကယ္လိုရီမ်ားတဲ့ အစားအစာတစ္ခု ျဖစ္တယ္ဆိုတာလည္း မေမ့သင့္ပါဘူး”ဟုလည္း ေမဆင္က သတိေပးခဲ့သည္။ ထို႔အျပင္ အစားအေသာက္ကို ခ်င့္ခ်ိန္စားသံုးတတ္သည့္ အေလ့အထ မရွိဘဲ ေျမပဲကို တရားလြန္ စားေသာက္ျခင္းျဖင့္ ေကာင္းက်ိဳးထက္ ဆိုးက်ိဳးဘက္ ဦးတည္သြားေစႏိုင္ေၾကာင္း ေမဆင္က ေျပာဆိုသြားသည္။
ျမန္မာ့ခရီးသြားတုိးတက္ေရး အကူအညီရဖုိ႔ အလားအလာေကာင္း
11 years ago
0 comments:
Post a Comment